Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua.

Kami, warga komiti Debat Alam Sekitar 2009
ingin mngucapkan

SELAMAT DATANG
ke
PERTANDINGAN DEBAT ALAM SEKITAR 2009
bertempat di
UNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS

Salam Perdebatan

Thursday, May 7, 2009

Pemanasan Global

Bumi kini umpama sedang mengalami "demam panas" akibat pemanasan global yang mengakibatkan iklim dunia dan kehidupan penghuninya kucar-kacir. Bagi kebanyakan orang, perubahan iklim dan pemanasan global lebih banyak mengganggu ekonomi berbanding kesihatan dunia itu sendiri.

Sebenarnya sesiapa saja boleh membantu mengurangkan pelepasan gas tersebut. Malah banyak perkara yang mudah dilakukan dalam kehidupan harian seperti mengurangkan penggunaan atau mematikan terus peralatan elektrik yang tidak diperlukan dan menggunakan mentol jenis jimat tenaga atau bertindak tidak membakar sampah di kawasan terbuka.

Daripada ilmuwan hinggalah orang kebanyakan bagaikan sepakat bahawa gejala pemanasan global boleh mengundang kemudaratan. Hakikatnya pemanasan global adalah kesan daripada aktiviti manusia. Lebih menjelikkan negara maju seperti Amerika Syarikat (AS) adalah penyumbang utama kepada pemanasan global.

Meningkatnya emisi gas rumah kaca adalah punca terjadinya pemanasan global. Namun kita sendiri tertanya-tanya bagaimana gejala pemanasan global terjadi. Pemanasan global berpunca daripada pencemaran udara yang meningkatkan jumlah gas-gas karbon (wap air, karbon dioksida, karbon monoksida) yang turut dikenali sebagai gas rumah hijau di dalam atmosfera bumi.

Haba matahari yang pada kebiasaannya dapat dipantulkan permukaan bumi kembali ke angkasa lepas kemudiannya terperangkap dan menyebabkan suhu bumi makin meningkat.

Selain itu, suhu tinggi ini turut meninggalkan kesan pada aliran angin yang akan membawa kepada pembentukan lebih banyak ribut taufan serta hujan monsun yang lebih teruk daripada biasa.

Contoh terbaik mangsa perubahan cuaca dunia dapat dilihat dalam gelombang haba di Eropah yang menyebabkan beratus atau mungkin beribu kematian sejak tahun 2000.

Gelombang 'kepanasan' ini telah menyebabkan suhu ketika musim panas dan sejuk di Eropah kini jauh lebih tinggi daripada kebiasaan. Perubahan sama turut dirasai oleh wilayah beriklim tropika yang menghadapi musim monsun lebih teruk kini sementara negara seperti AS dilanda ribut salji dan ribut taufan lebih teruk seperti Taufan Katrina pada 2005.

Para pengkaji telah menjalankan kajian mengenai pengaruh pemanasan global terhadap lautan beku di sekitar kutub. Hasil kajian menunjukkan sekiranya tingkat pelepasan emisi gas rumah kaca berterusan, besar kemungkinan kita tidak akan menemui ais di wilayah Kutub Utara pada tahun 2040.

Disebabkan pemanasan global, pengurangan ais pada dekad akan datang akan menjadi lebih dramatik. Apabila ais mencair, samudera akan mengirim lebih banyak haba kepada Kutub Utara dan air yang luas terbuka itu akan menyerap lebih sinaran matahari yang seterusnya mempercepatkan proses pencairan ais.

Bagaimanapun kecairan ais laut tidak meningkatkan paras air laut kerana air pepejal berada dalam air cecair.

Tetapi jika ais dan salji pada negeri Greenland mencair, paras air laut dijangka meningkat sebanyak tujuh meter. Sesungguhnya kajian terbaru ini memberi ramalan bahawa dalam tempoh 30 tahun saja fenomena itu akan berlaku gara-gara pemanasan global yang tidak terkawal.

Lebih membimbangkan fenomena pemanasan global ini akan mengakibatkan krisis makanan dunia yang telah berlaku sekarang akan memburuk pada masa akan datang.

Kesan pemanasan global jauh lebih mendalam dan akan meninggalkan kesan kepada semua penduduk dunia tidak kira di mana mereka berada. Mungkin juga ada antara kita yang melihat mereka yang terbunuh akibat bencana alam seperti taufan, banjir dan cuaca panas sebagai malang.

Sama ada kita suka atau tidak, peningkatan suhu bumi telah membunuh lebih satu juta orang di seluruh dunia sejak tahun 2000, sama ada secara langsung ataupun tidak.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang mengeluarkan perangkaan tersebut menjelaskan separuh daripada jumlah kematian itu berlaku di Asia Pasifik, benua yang paling padat penduduk.

Selain itu, jumlah berkenaan belum ditambah dengan 800,000 lagi mangsa yang terbunuh akibat pencemaran udara setiap tahun. Perbandingan dengan bencana pada 1950 oleh beberapa pertubuhan antarabangsa menunjukkan peningkatan dua kali ganda kejadian ribut taufan sementara kejadian banjir, gelombang haba dan kemarau pula telah meningkat sebanyak empat kali ganda.

Kesimpulannya, setiap agama di dunia tidak menolak pembangunan hatta kemodenan bahkan ia dituntut demi kesejahteraan manusia itu sendiri. Tidak mungkin manusia mampu untuk memenuhi keperluan prasarana segenap populasi manusia yang semakin berkembang tanpa digerakkan pembangunan itu sendiri.

Hari ini kita sudah dapat melihat kesan tersebut seperti masalah kesihatan, perubahan cuaca dunia dan pencemaran alam. Kesemuanya berkait rapat antara satu sama lain dan pada dasarnya berpunca daripada perbuatan tangan manusia sendiri. Hakikatnya isu pemanasan global berpotensi mencetuskan kesan kemusnahan yang mengancam kelangsungan hidup manusia di muka bumi jika kita tidak bertindak dari sekarang.

Mungkin hari ini fenomena sedemikian masih belum jelas kelihatan dan memerlukan kajian mendalam di peringkat global bagi mengesahkan kesan pada skala besar terhadap segala macam pencemaran alam yang berlaku.

Namun ia seharusnya mampu membuka mata kita betapa pentingnya usaha memelihara dan memulihara alam sekitar agar bumi ini sentiasa selamat dan sejahtera untuk didiami oleh manusia pada zaman ini mahupun generasi seterusnya.

Sumber maklumat: Mingguan Malaysia

http://pmr.penerangan.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=3248:berdamai-dengan-bumi&catid=325:info-ringkas

0 comments:

Post a Comment

Terbaru dari kami

environment

Protokol Kyoto

Ancaman yang diketahui terhadap keseimbangan ozon adalah kloroflorokarbon (CFC) yang mengakibatkan menipisnya lapisan ozon. CFC digunakan oleh masyarakat modern dengan cara yang tidak terkira banyaknya, [...]
debat

Debat Persahabatan bersama MMU dan UPSI

Pada tanggal 2 hingga 3 Mei yang lalu, telah diadakan debat persahabatan di antara UTP,MMU dan UPSI. UTP telah menghantar 3 kumpulan untuk mewakili UTP, begitu juga dengan MMU. Namun, hanya UPSI [...]
Galeri

Gambar-gambar Sepanjang Musim DAS 2009

Ruangan galeri kami memuatkan setiap gambar-gambar yang diambil sepanjang musim Debat Alam Sekitar 2009 yang buat pertama kalinya berlangsung di UTP [...]
usul

Usul DAS 2009

Senarai usul bagi pertandingan Debat Alam Sekitar 2009. Sudah bersediakah anda?[...]
Bumi yang tiada rimba
Seumpama hamba
Dia dicemar manusia
Yang jahil ketawa
Bumi yang tiada udara
Bagai tiada nyawa
Pasti hilang suatu hari
Tanpa disedari
Bumi tanpa lautan
Akan kehausan
Pasti lambat laun hilang
Duniaku yang malang
Dewasa ini kita saling merayakan
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
Apalah gunanya kematangan fikiran
Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah
Ku lihat hijau
Bumiku yang kian pudar
Siapa yang melihat
Di kala kita tersedar
Mungkinkah terlewat
Korupsi, oppressi, obsessi diri
Polussi, depressi di bumi kini
Oo… anok-anok
Tok leh meghaso mandi laok
Bersaing main ghama-ghama
Ale lo ni tuo omornyo berjoto
Koto usoho jauh ke daghi malo petako
Ozon lo ni koho nipih nak nak aghi
Keno make asak hok biso, weh
Pase maknusio
Seghemo bendo-bendo di dunio
Tok leh tahe
Sapa bilo-bilo

Free Music

Zainal Abidin - Hijau